Στην τελευταία συνάντηση του Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων χαλάρωσης καθώς παλεύει να ζωντανέψει την ανάπτυξη και να οδηγήσει υψηλότερα τον πεισματικά χαμηλό πληθωρισμό.
Οι αγορές αντέδρασαν ανάλογα, τιμολογώντας τη μείωση των επιτοκίων καθώς και την επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων που είχε ολοκληρώσει σταδιακά τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα διετή κρατικά ομόλογα, τα οποία είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητα» στις προσδοκίες για τα επιτόκια, είναι κάτω από το υφιστάμενο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ (-0,4%) σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο Μάριο Ντράγκι, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, έχει μια δύσκολη δουλειά, να υπερβεί τις προσδοκίες της αγοράς, ιδιαίτερα λόγω των αμφιβολιών για την ανάγκη περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης που εξέφρασαν τις προηγούμενες ημέρες οι συνάδελφοί του στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Κάποιοι αναλυτές, όμως, πιστεύουν ότι θα το κάνει.
«Περιμένουμε ένα επιθετικό πακέτο χαλάρωσης από την ΕΚΤ στις 12/9», δηλώνει η Priya Misra, επικεφαλής παγκόσμιων επιτοκίων στην TD Securities της Νέας Υόρκης. Η TD πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια δύο φορές, κατά 0,1% την Τετάρτη και ξανά στην πρώτη συνάντηση με την Christine Lagarde ως πρόεδρο τον Δεκέμβριο, ενώ θα ανακοινώσει νέες μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 40 δισ. ευρώ.
Αυτό θα είναι αρκετό για να οδηγήσει τις αποδόσεις ομολόγων ακόμα χαμηλότερα, σύμφωνα με την κα Misra, η οποία περιμένει ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα βρεθεί στα τέλη του χρόνου στο -0,8%, έναντι -0,61% σήμερα.
Ένα μικρότερο πακέτο αγορών θα μπορούσε να απογοητεύσει τους επενδυτές ομολόγων. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της AXA Gilles Moëc πιστεύει ότι ο κ. Ντράγκι θα συμβιβαστεί με τους περισσότερο σκεπτικιστές συναδέλφους του και θα επιλέξει να προχωρήσει σε μηνιαίες αγορές 25 δισ. ευρώ για τους επόμενους έξι μήνες, δεδομένων ιδιαίτερα των αυξανόμενων ανησυχιών για την αποτελεσματικότητα μιας πιο επιθετικής χαλάρωσης.
Ενα πρόγραμμα αυτού του μεγέθους πιθανότατα θα επιτρέψει το να αποφύγει η ΕΚΤ το πολιτικά περίπλοκο βήμα της αύξησης του ορίου αναφορικά με το πόσα ομόλογα κάθε χώρας μπορεί να κατέχει και το οποίο σήμερα έχει τεθεί στο 33%.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι η ισορροπία είναι σωστή τώρα για ένα μπαζούκα», είπε ο κ. Moëc.
Πηγή: ft.com / euro2day.gr