Δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ των άκρων για να έχουμε ένα σταθερό ευρώ, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη γερμανική Die Zeit, ενώ κάνει λόγο για "μια νέα αρχιτεκτονική στην Ευρωζώνη".
"Πολλοί ανησυχούν για την πορεία της Ευρώπης, ωστόσο οι λύσεις που προτείνονται φαίνεται ότι δεν είναι ικανοποιητικές", αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΤ. "Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι λύσεις αυτές προσφέρουν δυαδικές λύσεις: είτε θα πάμε πίσω στο παρελθόν ή θα κινηθούμε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η απάντηση μου στην ερώτηση είναι η εξής: για να έχουμε ένα σταθερό ευρώ δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ των άκρων", τονίζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Επισημαίνεται ταυτόχρονα ότι ο λόγος που έχει ξεκινήσει ο διάλογος για το μέλλον του ευρώ δεν είναι το ίδιο το ευρώ ως νόμισμα.
Όπως σημειώνει, ο διάλογος έχει ξεκινήσει επειδή η Ευρωζώνη δεν έχει ακόμα πλήρως πετύχει ως πολιτεία. "Τα νομίσματα στο τέλος βασίζονται στους θεσμούς που τα στηρίζουν", αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΤ και προσθέτει:
"Το ευρώ παρουσιάστηκε σαν ένα ‘νόμισμα χωρίς κράτος’ για να διατηρηθεί η κυριαρχία και πολυμορφία των κρατών μελών".
"Αλλά όπως έδειξαν οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, αυτό το θεσμικό πλαίσιο άφησε την Ευρωζώνη χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία για να διασφαλίσει υγιείς οικονομικές πολιτικές και αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων".
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τονίζει ότι η πορεία για το μέλλον δεν μπορεί να είναι να επανέλθουμε στο status quo ante, σημειώνοντας ότι η κρίση αποκάλυψε τις προκλήσεις από μια ενιαία νομισματική πολιτική με χαλαρό όμως συντονισμό σε δημοσιονομικό και οικονομικό επίπεδο.
Ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ κάνει λόγο για "μία νέα αρχιτεκτονική για την Ευρωζώνη", ενώ κάνει ειδική αναφορά στη Γερμανία υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να παραμείνει η "άγκυρα ενός ισχυρού νομίσματος, στο επίκεντρο μιας ζώνης νομισματικής σταθερότητας και σε μια δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία της Ευρωζώνης".
Επισημαίνει παράλληλα ότι αυτή η νέα αρχιτεκτονική "δεν απαιτεί μια πολιτική ένωση πρώτα", επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι "η οικονομική ενοποίηση και η πολιτική ενοποίηση μπορούν να αναπτυχθούν παράλληλα".
"Δεν χρειαζόμαστε συγκέντρωση όλων των οικονομικών πολιτικών. Αντ΄ αυτού, μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα με ρεαλιστικό τρόπο: εάν αναρωτηθούμε ποιες είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί η οικονομική και νομισματική ένωση. Και με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσουμε ότι όλα τα αναγκαία μέτρα είναι μέσα στις δυνατότητες μας", αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Πηγή:www.capital.gr