Όπως τονίζει το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, προϋπόθεση γι' αυτό είναι η εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης.
«Αναμένω θετικό πρόσημο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας από το 2014 εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα εξυγίανσης», δήλωσε στην εφημερίδα, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Στόχος είναι, συμπλήρωσε, να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και από το 2015 να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές.
«Το κόστος ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Νομισματική Ένωση δεν μπορεί να υπολογιστεί», επισημαίνει ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Παράλληλα, ο Γιοργκ Άσμουσεν προαναγγέλει το τέλος των πράξεων πιο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (τα 3ετή δάνεια) των τραπεζών από την ΕΚΤ που έγιναν τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο.
«Σημαντικό είναι τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ να είναι περιορισμένου χρόνου και να μην αντλεί κανείς το συμπέρασμα ότι επειδή εφαρμόσαμε δύο φορές μέτρα αναχρηματοδότησης θα το κάνουμε και μια τρίτη φορά», είπε ο κ. Άσμουσεν.
Το στέλεχος της ΕΚΤ δεν θεωρεί απαραίτητο ένα «υψηλότερο τείχος» προστασίας για την Ευρωζώνη.
«Η συζήτηση στις αγορές κεφαλαίων για το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου και ισχυρότερου τείχους προστασίας στηρίζεται στην απλουστευτική υπόθεση ότι ένα μόνο μέτρο μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης, όμως αυτοί είναι ευσεβείς πόθοι», λέει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με την συνεπή εξυγίανση των δημοσιονομικών και με αναπτυξιακού περιεχομένου μεταρρυθμίσεις στις χώρες της Ευρωζώνης.
Απαιτείται επίσης, όπως επισημαίνει, η βελτιστοποίηση της ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα και η μετεξέλιξη της Ευρωζώνης σε μια πραγματική οικονομική ένωση.