Στη βαρυσήμαντη συνέντευξή του, ο κ. Στίγκλιτς υπογράμμισε ότι η έλλειψη δημοσιονομικών περιθωρίων ελιγμών στις χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται περισσότερο από την κρίση χρέους θα εντείνει το πρόβλημα. «Εάν η Ευρώπη αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει περνά μέσα από κάποιο ταμείο σταθεροποίησης ή ταμείο αλληλεγγύης, με τη μορφή ευρωομολόγων, τα οποία η Γερμανία δεν θέλει, αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να αποχωρήσει» είπε ο κ.Στίγκλιτς, για να προσθέσει αμέσως ότι «θα ήταν στην πραγματικότητα καλύτερο για το ευρώ, αν το εγκατέλειπε η Γερμανία, επειδή οι συνέπειες από την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας θα ήταν πολύ μεγάλες»!
Ο αμερικανός καθηγητής συμπλήρωσε ακόμη πως ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την Ευρωζώνη να επιβιώσει χωρίς την έκδοση ευρωομολόγων. «Αν δεν προωθηθεί κάποιο νέο πλαίσιο δανεισμού, όπως αυτό των ευρωομολόγων, θα είναι πολύ δύσκολο για τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα να μπορέσουν να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες τους», δήλωσε ο διάσημος οικονομολόγος στο βρετανικό δίκτυο. Τόνισε μάλιστα ότι και η ίδια η Γερμανία θα υποστεί «έντονες επιπτώσεις», αν οι προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
Τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να σχεδιαστούν με τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να λήξει αυτό που χαρακτήρισε ως «αποτυχία του υφιστάμενου συστήματος δανεισμού». «Σήμερα, οι κυβερνήσεις δανείζονται από τις τράπεζές τους και τα ομόλογα αυτά προεξοφλούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», συνέχισε ο κ. Στίγκλιτς, προσθέτοντας ότι «κατά κάποιο τρόπο, τα ευρωομόλογα ήδη υπάρχουν, αλλά όχι με πολύ διαφανή τρόπο και με πολλή αβεβαιότητα όσον αφορά τη συνέχεια του συστήματος».
Πηγή: tovima.gr