Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν ως τώρα στην Ελλάδα πρέπει να διατηρηθούν, χωρίς όμως να επιβληθούν νέα, τουλάχιστον μέχρις ότου ξεπεραστεί η ύφεση, υποστηρίζει ο γνωστός οικονομολόγος και ακαδημαϊκός, Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε «σοφούς», που συμβουλεύουν την καγκελάριο Μέρκελ.
Σε συνέντευξή του σε αυστριακό περιοδικό, ο κ. Μπόφινγκερ τονίζει ότι θα πρέπει να εξεταστεί η εφαρμογή ενός κοινού ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος, για την τόνωση της οικονομίας στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.
Όπως σημειώνει, η κατάσταση στις χώρες της κρίσης χειροτερεύει και οι προγνώσεις που γίνονται είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, ενώ στην πραγματικότητα η πολιτική λιτότητας δεν έχει οδηγήσει μέχρι τώρα σε καμία θετική εξέλιξη.
Εξάλλου, είχε ταχθεί εξαρχής κατά της γερμανικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. «Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στην κατάσταση της οικονομίας, εάν η Ευρώπη δεν ακολουθήσει νέα πολιτική», σημειώνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη το 2007 ήταν εμφανές ότι η Ελλάδα είχε δημοσιονομικά προβλήματα και ότι ασκούσε μια ασταθή οικονομική πολιτική, κάτι στο οποίο οι χρηματαγορές δεν αντιδρούσαν για χρόνια και μόνον το 2010 «ξύπνησαν» αντιδρώντας πανικόβλητα, ενώ τον Ιούλιο του 2012 ο κ. Ντράγκι βρέθηκε απέναντί τους και τις ακινητοποίησε άμεσα.
Επίσης, ο κ. Μπόφινγκερ αξιολογεί το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ως προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της υπερβολικής λιτότητας που οδηγεί τους ψηφοφόρους σε επιλογή ακραίων ή λαϊκίστικων πολιτικών δυνάμεων και, κατά την άποψή του, ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, υπερέβαλε, ενώ αν είχε ασκήσει προσεκτικότερα τη μεταρρυθμιστική πολιτική θα μπορούσε να επιτύχει στο τέλος, τον στόχο του.