MARK CARNEY / REUTERS BREAKINGVIEWS
O στόχος για μία οικονομία μηδενικών ρύπων θα απαιτήσει αλλαγή κάθε επιμέρους τμήματός της. Κι αν αυτό ακούγεται σαν ένα τιτάνιο έργο, έτσι ακριβώς είναι. Μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω τον παράγοντα που υπήρξε η κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας, και τώρα μοιάζει ως μέγιστη απειλή για τη σταθερότητά της και είναι ο γαιάνθρακας. Για να φτάσουμε εκεί, κάθε εταιρεία, τράπεζα, ασφαλιστικός όμιλος και επενδυτικός οίκος θα πρέπει να προσαρμόσει τα επιχειρηματικά του μοντέλα, να καταρτίσει σχέδια για τη μετάβαση και να τα εφαρμόσει. Μόνον η συμβατική ιδιωτική χρηματοδότηση μπορεί να προσφέρει τα απαιτούμενα κίνητρα, να προσδώσει την αναγκαία κλίμακα στις λύσεις που έχουμε και να χρηματοδοτήσει τις πρωτοποριακές τεχνολογίες που χρειαζόμαστε. Επιπλέον, μπορεί να μετατρέψει τα δισεκατομμύρια, που έχουν δεσμευθεί για επενδύσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή διαμέσου διαύλων του δημοσίου τομέα, σε τρισεκατομμύρια.
Το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων είναι μεγάλο, αγγίζοντας έως και τα 100 τρισ. δολάρια μέχρι το 2050. Το έλλειμμα είναι μεγάλο, μιας και το εκτιμώμενο κενό χρηματοδότησης φθάνει μεταξύ του 60% και του 85% και η ανισορροπία είναι μεγαλύτερη στις χώρες του παγκόσμιου Νότου, όπου η ανάγκη για ανθεκτικότητα και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι πιο επείγουσες. Οι αποδόσεις από τις επενδύσεις στη μετάβαση προς τους μηδενικούς ρύπους καθίστανται ολοένα και πιο ελκυστικές, ενώ το κόστος της αδράνειας θα μπορούσε να είναι ακόμη πέντε φορές μεγαλύτερο. Για αυτό την παραμονή της Συνόδου Κορυφής των ηγετών στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώνουμε τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, τους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων και τους διαχειριστές τους για να εγκαινιάσουμε τη χρηματοοικονομική συμμαχία της Γλασκώβης για μηδενικούς ρύπους (GFANZ). Γύρω της συσπειρώνονται ιδρύματα υπεύθυνα για περιουσιακά στοιχεία άνω των 70 τρισ. δολαρίων και αυτή συνιστά μία σημαντική πρωτοβουλία για την ευθυγράμμιση των ιδιωτικών κεφαλαίων με τις ανάγκες των ανθρώπων και του πλανήτη. Η GFANZ συγκεντρώνει για πρώτη φορά το πλήρες εύρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και τους ιδιοκτήτες τους έως τους τραπεζικούς και ασφαλιστικούς ομίλους εντός ενιαίου πλαισίου.
Η συμμαχία θα αντιμετωπίσει τρία θεμελιώδη αιτήματα. Πρώτον, θα διευρύνει και θα εμβαθύνει το σύνολο των δεσμευμένων κεφαλαίων, ενώ παράλληλα θα χρειαστεί αξιοπιστία ως προς τις δεσμεύσεις των τραπεζών για μηδενικό αποτύπωμα. Δεύτερον, θα συντονίσει τη δράση μεταξύ των ιδρυμάτων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Και, τρίτον, η συμμαχία της Γλασκώβης θα υποστηρίξει φιλόδοξες κυβερνητικές πολιτικές, που μπορούν να αποδεσμεύουν περαιτέρω δράσεις για μετάβαση του συνόλου της οικονομίας.
Πηγή : kathimerini.gr