*των Silvia Sciorilli Borrelli (Μιλάνο) και Patricia Nilsson (Φρανκφούρτη)
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν την ευθύνη για τον αμυντικό τομέα αναμένουν ότι οι κυβερνήσεις της Ένωσης θα αντιμετωπίσουν νέες πιέσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ για να ανταποκριθούν στις συνεισφορές τους προς το ΝΑΤΟ.
«Ως Ευρωπαίοι έχουμε πλήρη επίγνωση, χωρίς να χρειάζεται να μας το πει ο Τραμπ, ότι πρέπει να αυξήσουμε τις συνεισφορές [στο ΝΑΤΟ], άλλωστε δεν είναι προς το συμφέρον μας να είμαστε οι εταίροι μειοψηφίας», δήλωσε στους Financial Times ο Roberto Cingolani, διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Leonardo.
Αν και ο Cingolani αναμένει ότι ο Τραμπ θα προχωρήσει σε διαμεσολαβητικές προσπάθειες για ειρήνευση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, η αύξηση των συρράξεων κοντά στην Ευρώπη σημαίνει ότι είναι προς το συμφέρον της περιοχής να «επενδύσει περισσότερο στην ασφάλεια και να σφυρηλατήσει συμμαχίες μεταξύ των 27 χωρών του μπλοκ, προκειμένου η αμυντική μας βιομηχανία να γίνει πιο ανταγωνιστική».
Οι ευρωπαϊκοί αμυντικοί όμιλοι είναι πιθανό να ωφεληθούν από μια νέα προεδρία Τραμπ, εάν, όπως έχουν υποστηρίζει ορισμένοι αναλυτές, η δεύτερη προεδρία του οδηγήσει στο τέλος μιας εποχής όπου οι ΗΠΑ θεωρούνταν ο εγγυητής της ασφάλειας της Ευρώπης.
Ο Armin Papperger, διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερης εταιρείας αμυντικού υλικού της Γερμανίας Rheinmetall δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ «θα προετοιμάσει τους Ευρωπαίους να είναι πιο ανεξάρτητοι», προσθέτοντας ότι θα υπάρξει μεγάλη πίεση από τις ΗΠΑ για αύξηση των δαπανών πέραν του προβλεπόμενου 2% του ΑΕΠ.
Ο Cingolani έχει επικεντρωθεί στη διεύρυνση της συνεργασίας με ευρωπαίους ανταγωνιστές της Leonardo από τότε που ανέλαβε το τιμόνι του ιταλικού ομίλου το 2023.
«Δεν μπορούμε να εκπλαγούμε αν μεγάλο μέρος των αμυντικών δαπανών της ΕΕ καταλήξει να ωφελεί αμερικανικές εταιρείες... η βιομηχανία μας είναι κατακερματισμένη και η εστίασή μας είναι να αναπτύξουμε προϊόντα και τεχνολογίες που θα μας επιτρέψουν να είμαστε ανταγωνιστικοί με πολύ μεγαλύτερες χώρες που δαπανούν πολύ περισσότερα από εμάς για την άμυνα», δήλωσε.
Φέτος, η Leonardo και η γερμανική Rheinmetall δημιούργησαν κοινοπραξία για την κατασκευή αρμάτων μάχης για τον ιταλικό στρατό. Εν τω μεταξύ, αυτόν τον μήνα οι υπουργοί Άμυνας της Ιαπωνίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν να επιταχύνουν την από κοινού ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς, το οποίο θα κατασκευαστεί από την ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries, τη βρετανική BAE Systems και τη Leonardo.
Η μεγάλη αμυντική βιομηχανία με έδρα τη Ρώμη, της οποίας ο μοναδικός μεγαλύτερος μέτοχος είναι το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας με ποσοστό 30%, δήλωσε ότι τα καθαρά κέρδη της κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους αυξήθηκαν κατά 136% σε 730 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2023.
Το ποσό των καθαρών κερδών περιλάμβανε ένα εφάπαξ κέρδος ύψους €366 εκατ. που σχετίζεται με την αξία αποτίμησης της Telespazio Group, ενός operator δορυφόρων που κατέχει από κοινού με τη γαλλική Thales. Η εταιρεία ανέφερε αύξηση 8% στις νέες παραγγελίες και ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ύψους 43 δισ. ευρώ. Το καθαρό χρέος μειώθηκε κατά 19% σε 3,1 δισ. ευρώ.
Ο Papperger της Rheinmetall δήλωσε ότι η πρόσφατη συμφωνία ύψους 950 εκατ. δολαρίων για την εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων στρατιωτικών οχημάτων Loc Performance με έδρα το Μίσιγκαν δεν κινδυνεύει υπό τη νέα αμερικανική προεδρία.
«Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να κάνει την Αμερική σπουδαία ξανά και αν δημιουργήσετε θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ θα είναι ευχαριστημένος και θα [σας] προστατεύσει», δήλωσε.
Η εταιρεία είπε ότι η αύξηση των παραγγελιών πυρομαχικών και στρατιωτικών οχημάτων αύξησε τα έσοδα κατά 36% σε ετήσια βάση σε 6,3 δισ. ευρώ κατά τους πρώτους εννέα μήνες. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 72% σε 705 εκατ. ευρώ.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών της εταιρείας ξεπέρασε τα 52 δισ. ευρώ.
Πηγή : euro2day.gr / ft.com