Ωστόσο η κατάσταση είναι πολύ λιγότερο σοβαρή απ΄ ό,τι ήταν το 2008 όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και οι τράπεζες σταμάτησαν να διαθέτουν ρευστότητα η μία στην άλλη.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στη διάθεση τους αρκετά άλλα μέσα να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση σε δολάρια πέρα από τις αγορές χρηματοδότησης, δήλωσε ο Dombret κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο γραφείο της Bundesbank στη Νέα Υόρκη.
"Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι είμαστε πολύ μακριά από την κατάσταση που είδαμε το 2008... Εάν χρειαστεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σε ετοιμότητα να αμβλύνει τα προβληματικά σημεία με βάση τη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (swap) που έχει θέσει σε εφαρμογή με την Fed", δήλωσε ο Dombret.
Η ΕΚΤ και άλλες κεντρικής τράπεζες αποφάσισαν στα τέλη του Ιουνίου του 2011 να επεκτείνουν τις γραμμές swap με την αμερικανική Federal Reserve μέχρι την 1η Αυγούστου του 2012.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν επίσης να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρευστότητα σε δολάρια μέσω εξασφαλισμένων συμφωνιών επαναγοράς (repurchase agreements) με άλλες τράπεζες, πρόσθεσε. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έκαναν χρήση των ευνοϊκών συνθηκών στις αγορές κατά τη διάρκεια του πρώτο μισού του έτους για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε μεγαλύτερο βαθμό από το απαιτούμενο ή ακόμα και για το σύνολο του έτους, πρόσθεσε ο Dombret. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν βελτιώσει επίσης την κεφαλαιακή τους βάση, κάτι που τις καθιστά λιγότερο ευάλωτες στις χρηματοοικονομικές πιέσεις, δήλωσε ο Dombret.
Η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας στη ζώνη του ευρώ και τη Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της νομισματικής ένωσης, δείχνει ότι η οικονομική κατάσταση "δεν είναι τόσο άσχημη όσο οι αναταράξεις [στις αγορές] φαίνεται να υποδηλώνουν", δήλωσε ο Dombret.
Η Bundesbank εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για το υπόλοιπο του έτους αν και με συγκρατημένο ρυθμό σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο.
Η πρόσφατη επιβράδυνση στη Γερμανία "δεν αποτελεί ένδειξη ότι η γερμανική οικονομία έχει επηρεαστεί από την αυξημένη αβεβαιότητα", δήλωσε ο Dombret. Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά μόλις 0,1% το β΄ τρίμηνο από το α΄ τρίμηνο, ωστόσο αυτό υποτιμά την υποκείμενη κυκλική ορμή της οικονομίας, πρόσθεσε ο Dombret.
Σημείωσε ότι η αβεβαιότητα από την κρίση χρέους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι "πιθανώς" ο βασικός κίνδυνος για τη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, τα μέτρα που λήφθηκαν για να στηριχθεί η Ελλάδα δεν ισχύουν αυτομάτως και για τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το χρέος τους, πρόσθεσε ο Dombret.
"Είναι επιτακτική ανάγκη να διαχωρίσουμε τη νομισματική πολιτική από τη δημοσιονομική πολιτική. Όποτε το όριο μεταξύ των δύο γίνεται δυσδιάκριτο θα πρέπει να το επανασχεδιάζουμε το συντομότερο δυνατό", υπογράμμισε.
Ορισμένοι αναλυτές και πολιτικοί ασκούν κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά για να σταθεροποιήσει τις αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας, σημειώνοντας ότι δεν εμπίπτουν στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής.
Την ίδια στιγμή ο Dombret εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να διασφαλίσει επαρκή κεφαλαιοποίηση στις αγορές και κατάλληλες εξασφαλίσεις.
Πηγή:www.capital.gr