T.GARDNER: Η μονομερής ενεργειακή δράση των ΗΠΑ.

TIMOTHY GARDNER

Για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η πολιτική «ενεργειακής κυριαρχίας» σημαίνει περιορισμό της εξάρτησης από εισαγόμενο πετρέλαιο και προώθηση των εξαγωγών, ώστε να ενισχυθεί η αμερικανική οικονομία και η πολιτική επιρροή της Ουάσιγκτον. Ωστόσο για πολλούς από τους Ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής αυτό σημαίνει ανεπιθύμητη εμπλοκή στις ενεργειακές τους αγορές.

Η κυβέρνηση Τραμπ εκμεταλλεύεται την εκρηκτική αύξηση της αμερικανικής παραγωγής την τελευταία δεκαετία, ώστε να ασκήσει μία από τις πλέον επιθετικές ενεργειακές πολιτικές στην ιστορία των ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα, η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου από Ιράν και Βενεζουέλα και είχε εκτοξεύσει απειλές κατά όσων εταιρειών βοηθούν τη Ρωσία να κατασκευάσει νέο αγωγό φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Προκειμένου να καλυφθεί το κενό στην προσφορά, η Ουάσιγκτον προωθεί τις εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση Τραμπ λέει ότι οι ενέργειές της συμβάλλουν στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και επιπλέον βοηθούν τους Αμερικανούς παραγωγούς να επεκτείνουν τις αγορές τους και τους συμμάχους των ΗΠΑ να διαφοροποιήσουν τις προμήθειές τους. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον έχει ενοχλήσει πολλούς Ευρωπαίους διπλωμάτες και ενεργειακές εταιρείες που είναι δυσαρεστημένοι με την αύξηση της αμερικανικής επιρροής στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και θεωρούν την πολιτική της κυρίως ως τρόπο να αυξηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των Αμερικανών παραγωγών.

Οι εντεινόμενες τριβές για την ενέργεια δοκιμάζουν τους διατλαντικούς δεσμούς που έχουν ήδη επιδεινωθεί εξαιτίας διαφωνιών σχετικά με τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ, το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή. «Εκτιμούμε πολύ τη σχέση με τους Αμερικανούς εταίρους, συμμάχους και φίλους, αλλά θα πρέπει να μην αναλαμβάνουν μονομερή δράση», είχε πει πριν από ένα μήνα στις Βρυξέλλες ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων. «Είμαστε όλοι υπέρ της διπλωματίας, αλλά σε κάποιο σημείο πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν αξίζει τον κόπο», είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης σε εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο, στην οποία είχε παραβρεθεί και ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει στην ίδια εκδήλωση ότι η ενεργειακή στρατηγική των ΗΠΑ είναι προς όφελος τόσο της Αμερικής όσο και των συμμάχων της. Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και σύντομα θα γίνουν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, χάρη στην τεχνολογία της διάρρηξης σχιστολιθικών πετρωμάτων και στη χαλάρωση των περιβαλλοντικών διατάξεων που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ.

Οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 27% το διάστημα Οκτωβρίου 2018 - Μαρτίου 2019, ενώ οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου σχεδόν τριπλασιάστηκαν πέρυσι. Οι μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ σε Ιράν και Βενεζουέλα θα είχαν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση τιμών αν δεν είχε αυξηθεί και η προσφορά από την Αμερική. Ο Τραμπ έχει επίσης επικρίνει τους Ευρωπαίους για την υποστήριξη που προσφέρουν στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, λέγοντας ότι αυξάνει την επιρροή της Ρωσίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει με κυρώσεις που εμπλέκονται στο έργο του Nord Stream 2. Πράγμα που έχει ενοχλήσει ορισμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες και ορισμένες εταιρείες. «Θα είναι καταστροφή για την Ευρώπη να εγκαταλείψει τον Nord Stream 2 υπό την πίεση των Αμερικανών», λέει ο Ράινερ Ζέελε, διευθύνων σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας OMV που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της Αυστρίας και μία από τις πέντε εταιρείες που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση του έργου. Το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού είναι φθηνότερο από το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, προσθέτει, και η αμερικανική πίεση απειλεί την «ανεξαρτησία της Ευρώπης και την ενεργειακή της ασφάλεια».

Πηγή: kathimerini.gr / REUTERS