Tου Peter Coy
Είτε είναι συμπαθής, είτε όχι, το πράγμα για το οποίο συμφωνούν όλοι όσοι μιλούν για την Janet Yellen είναι πως η υποψήφια που προτείνει ο πρόεδρος Obama για την προεδρία της Federal Reserve είναι «dove». Τα doves, στο λεξιλόγιο της νομισματικής πολιτικής, ανησυχούν περισσότερο για την ανεργία παρά για τον πληθωρισμό.
Ωστόσο οι οικονομολόγοι John Ryding και Conrad DeQuadros, συνιδρυτές της RDQ Economics στη Νέα Υόρκη υποστηρίζουν στο τελευταίο τους newsletter πως η Yellen θα μπορούσε να γίνει κάπως hawkish (να προάγει νομισματικές πολιτικές που περιλαμβάνουν τη διατήρηση χαμηλών επιτοκίων) ως αντίδραση στον υψηλότερο πληθωρισμό ή τη χαμηλότερη ανεργία.
Οι Ryding και DeQuadros βασίζουν την ανάλυσή τους στην προσεκτική εξέταση των εργασιών και των ομιλιών της Yellen από όταν ακόμη ακολουθούσε ακαδημαϊκή καριέρα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley έως και την ανάληψη της προεδρίας της Fed του Σαν Φρανσίσκο αλλά και τη σημερινή της θέση, αυτή τα αντιπροέδρου του κυβερνητικού συμβουλίου της Fed.
Συνδυάζοντας τις διάφορες φόρμουλες που η ίδια επικαλείται, προκύπτει ο λεγόμενος «Κανόνας Yellen» για το καθορισμό του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων. Αυτό είναι το επιτόκιο των διατραπεζικών δανείων.
Ο Κανόνας Yellen, όπως λένε, είναι ο εξής:
r = 13 + 1.5*p -2*U
όπου
r: το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων
p: το προτιμώμενο επίπεδο πληθωρισμού της Fed
U: το ποσοστό ανεργίας
Σήμερα, σύμφωνα με τον Κανόνα Yellen το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα πρέπει να διαμορφώνεται στο 0,13%:
0.13 = 13 + 1.5*1.15 – 2*7.3
Και το 0,13% είναι περίπου το επίπεδο που διαμορφώνεται σήμερα το παρεμβατικό επιτόκιο της Fed. Οι Ryding και DeQuadros λένε ότι ο Κανόνας Yellen έχει υψηλη ευαισθησία σε ενδεχόμενη μείωση του ποσοστού ανεργίας, πράγμα που σημαίνει πως αν η ανεργία άρχιζε να υποχωρεί με ταχείς ρυθμούς, το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων ενδέχεται να ξεκινούσε να αυξάνεται πολύ σύντομα και περισσότερο από όσο εκτιμά σήμερα η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed.
“Αν πειθαρχήσει σε αυτή την πολιτική», γράφουν, …τότε η Janet Yellen δεν θα είναι το dove που πολλοί περιμένουν να είναι».
Είναι αλήθεια, συνεχίζουν, πως υπάρχει μια περίπτωση να αλλάξει τον κανόνα της για να δικαιολογήσει τη χαλαρότερη πολιτική –αλλάζοντας για παράδειγμα την άποψή της για το πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει η ανεργία προτού ο πληθωρισμός αρχίσει να είναι πρόβλημα. Γράφουν ωστόσο πως «έχοντας αφήσει τόσα αποτυπώματα στο χιόνι» με δοκίμια και ομιλίες «θα δυσκολευτεί να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι».
Πηγή: Bloomberg/Businessweek-capital.gr