JENNIFER VALENTINO-DE VRIES, ELLA KOEZE, SAPNA MAHESHWARI
Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα έχουν χαλαρώσει εδώ και αρκετές εβδομάδες, αλλά πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να αποφεύγουν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και άλλου είδους επιχειρήσεις. Αυτή η αλλαγή επηρεάζει ολόκληρο τον αμερικανικό κλάδο εμπορίου και δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τη δυναμική και τον ρυθμό της ανάκαμψης. Μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, οι καθημερινές επισκέψεις σε καταστήματα είχαν υποχωρήσει κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με σχετική ανάλυση των New York Times. Μετά την κατακόρυφη πτώση την άνοιξη, οι καταναλωτικές συνήθειες ανακάμπτουν με αργό ρυθμό.
Οσο επανεκκινούσε η οικονομική δραστηριότητα, ο κόσμος αντιδρούσε διαφορετικά ανάλογα με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την επικινδυνότητα του κορωνοϊού. Οι καταναλωτικές συνήθειες διαφέρουν ανάλογα με τον αριθμό κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή, ακόμα και με τις πολιτικές πεποιθήσεις της κάθε πολιτείας.
Για παράδειγμα, στην Αλαμπάμα –κατά κανόνα συντηρητική πολιτεία των ΗΠΑ– οι επισκέψεις στα καταστήματα ανέκαμψαν περισσότερο από το πιο φιλελεύθερο Βερμόντ. Σε σχέση όμως με το 2019, οι κάτοικοι του Βερμόντ ψώνισαν περισσότερο από τους κατοίκους της Καλιφόρνιας, όπου ο ιός αποτελεί μεγαλύτερη απειλή. Οι επισκέψεις σε φαρμακεία και νοσοκομεία έχουν μειωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ οι επισκέψεις σε βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ βρίσκονται στα ίδια επίπεδα ή ακόμα και υψηλότερα. Οι καταναλωτικές τάσεις θα καθορίσουν ποιες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν και ποιος θα κρατήσει τη θέση εργασίας του. Οι χρόνιες αδυναμίες του κλάδου της λιανικής επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την οικονομία, η οποία συρρικνωνόταν ήδη πριν από την επέλαση της πανδημίας.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ μειώθηκε κατακόρυφα τον Μάρτιο κατά τη διασπορά του κορωνοϊού. Οι δαπάνες, όμως, είχαν μειωθεί ακόμα και πριν από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων. Στη συνέχεια, όταν δηλαδή οι πολιτείες αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά τις οικονομίες τους, οι επισκέψεις σε εμπορικές περιοχές αυξήθηκαν. Η δραστηριότητα όμως παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, διότι ο ιός δεν έδειχνε σημάδια υποχώρησης. Μεταξύ των πολιτειών υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Στο Μισισίπι οι επισκέψεις στα καταστήματα υποχώρησαν κατά μόλις 25% τον Μάρτιο, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα το ποσοστό αυτό υποχώρησε σχεδόν κατά 48%. Αντιθέτως, στη Μασαχουσέτη, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύθηκε νωρίς, οι επισκέψεις στα εμπορικά καταστήματα υποχώρησαν περισσότερο από 50% τον Μάρτιο. Εκτοτε η πολιτεία έχει κινηθεί επιφυλακτικά: τα μπαρ παραμένουν υποχρεωτικά κλειστά και συνολικά οι επισκέψεις στα καταστήματα έχουν μειωθεί κατά 31%.
Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της Cuebiq, υπάρχει μειωμένη μετακίνηση σε πολιτείες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, σε μεγάλα αστικά κέντρα ή σε μέρη με υψηλότερο ποσοστό Δημοκρατικών. Στη Ν. Υόρκη και στη Μασαχουσέτη, που συνδυάζουν και τους τρεις παράγοντες, η κίνηση είναι μειωμένη. Αντιθέτως, οι πολίτες του Μισισίπι, της Αλαμπάμα και της Οκλαχόμα διατηρούν κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα τις καταναλωτικές συνήθειές τους.
Πηγή ; kathimerini.gr / THE NEW YORK TIMES