SWAHA PATTANAIK / REUTERS BREAKINGVIEWS
Η Κριστίν Λαγκάρντ αφήνει τα πυροτεχνήματα στους πολιτικούς. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε χθες πως θα εφαρμόσει τα μέτρα εκτάκτου ανάγκης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προσδοκώντας να βοηθήσει την οικονομία της Ευρωζώνης να ανακάμψει από την πανδημία, Ωστόσο, δεν προχώρησε σε κάτι καινοτομικό. Αλλωστε, έχει έρθει η σειρά των κυβερνήσεων να κάνουν περισσότερα στο συγκεκριμένο πεδίο. Κύριο μέλημα της Κριστίν Λαγκάρντ είναι να μπορέσει να διατηρήσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για χώρες, εταιρείες και νοικοκυριά.
Οι τελευταίες ανακοινώσεις της θα βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Το πρόγραμμα της πανδημίας για την αγορά περιουσιακών στοιχείων λόγω πανδημίας παρατείνεται τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου 2022. Για να καλυφθεί αυτό το συνολικό ποσό των ομολόγων, που θα αγοράζει η ΕΚΤ, ενισχύθηκε κατά 500 δισ. ευρώ και θα φθάσει σε 1,85 τρισ. ευρώ. Επίσης, οι τράπεζες, οι οποίες χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις, θα μπορούν να δανείζονται χρήματα από την ΕΚΤ με εξαιρετικά γενναιόδωρους όρους έως τον Ιούνιο του 2022, ένα χρόνο επιπλέον, δηλαδή, σε σύγκριση με ό,τι είχε σχεδιαστεί προηγουμένως. Οι ανωτέρω παρατάσεις κρίνονται απαραίτητες. Η ΕΚΤ υποβάθμισε χθες τις προβλέψεις της για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2021 στο 3,9% από το 5% αρχικώς, ενώ ο πληθωρισμός θεωρεί πως δεν πρόκειται να αυξηθεί, ώστε να τείνει προς τον στόχο του, δηλαδή σε επίπεδα κάτω του 2% εντός του ορίζοντα των εκτιμήσεών της έως το 2023. Ισως, όμως, η κινητοποίηση αυτή να μην επαρκεί.
Χθες, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δανείστηκαν από την ΕΚΤ 50,4 δισ. ευρώ για τρία χρόνια, σε μία δημοπρασία με το ίδιο μειωμένο επιτόκιο που προσφέρεται για ένα επιπλέον έτος. Αυτό απείχε πολύ από το ρεκόρ του Ιουνίου, όταν τα πιστωτικά ιδρύματα δανείστηκαν 1,3 τρισ. ευρώ, γεγονός που δηλώνει ότι οι δανειστές δεν επιδιώκουν να επεκτείνουν τις νέες πιστώσεις ή πως δεν εκδηλώνεται σχετική ζήτηση. Εν τω μεταξύ, το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης είναι ήδη χαμηλό, παρά το ότι οι πολιτικοί ξοδεύουν τεράστια ποσά για να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους από τη χειρότερη ύφεση. Στη σκυταλοδρομία για την αναζωογόνηση των οικονομιών μετά την πανδημία, η σκυτάλη τώρα πλέον βρίσκεται στα χέρια των κυβερνώντων.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τείνουν προς μία συμφωνία για τον προϋπολογισμό, ο οποίος περιλαμβάνει κοινό δανεισμό της Ε.Ε. ύψους 750 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο κίνδυνος υπάρχει και έχει να κάνει με ότι οι κυβερνήσεις ίσως να μην αξιοποιήσουν σοφά τα κονδύλια ή να σπεύσουν πρόωρα να αποσύρουν τα δημοσιονομικά μέτρα. Πάντως, θα ήταν καλύτερα, οι δαπάνες για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας να μπορούσαν να συσχετίζονται με το είδος των μεταρρυθμίσεων υπέρ της παραγωγικότητας, που υποστηρίζει η Κριστίν Λαγκάρντ.
Πηγή: kathimerini.gr / reuters.com