*ΝΙΛ ΑΝΜΑΚ
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ξεκινήσει μια σειρά απαραίτητων ανατροπών στο οικονομικό πεδίο. Το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας να μειώσει τους φόρους αποδυνάμωσε το εθνικό νόμισμα προς το δολάριο και εκτίναξε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Οπότε, πλέον, οι συνέπειες όλων των ανωτέρω δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη θέση του διοικητή της τράπεζας να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να συσφίξει τη νομισματική πολιτική. Η απόφασή του την Τετάρτη να αγοράσει κρατικά ομόλογα, ενώ παράλληλα θα καθυστερήσει τα σχέδια για την πώληση του χαρτοφυλακίου ομολόγων των 857 δισ. λιρών, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Μπορεί όμως να διευκολύνει τις απαραίτητες αυξήσεις επιτοκίων. Οι μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές της Λις Τρας, που δόθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή στη δημοσιότητα, προκάλεσαν αναστάτωση στις ομολογιακές αγορές. Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων έχουν έκτοτε ανέλθει κατά μία ποσοστιαία μονάδα και πλέον, διότι οι επενδυτές έστρεψαν την πλάτη στα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου εξαιτίας της ανησυχίας τους για έκρηξη δημοσίων δαπανών και άνοδο πληθωρισμού.
Ο κ. Μπέιλι καλείται να πείσει τους επενδυτές ότι θα δράσει καθυστερημένα για να σταματήσει τις αυξήσεις των τιμών. Αυτό σημαίνει πως θα είναι πρόθυμος να αυξήσει τα επιτόκια, ακόμη και εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης και της διόγκωσης του κόστους δανεισμού για τους ιδιοκτήτες κατοικιών και τις εταιρείες.Το φάρμακο της Τράπεζας της Αγγλίας μπορεί να θεραπεύει μόνο εν μέρει τις ασθένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αναταραχή έρχεται σε μια ιδιαίτερα άσχημη στιγμή, επειδή, όπως και η Fed, έτσι και η ομόλογός της στη Βρετανία προετοιμάζεται να αντιστρέψει την πολιτική της για ποσοτική χαλάρωση. Αυτό περιλαμβάνει τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που απέκτησε η ίδια κατά τη διάρκεια πρόσφατων χρηματοπιστωτικών και οικονομικών κρίσεων. Ο στόχος του Αντριου Μπέιλι είναι να μειώσει τις συμμετοχές κατά 80 δισ. λίρες τον επόμενο χρόνο. Αυτή η λεγόμενη ποσοτική σύσφιγξη θα απαιτούσε από τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και τους επενδυτές να αγοράσουν περισσότερα ομόλογα, ακόμη και όταν η κυβέρνηση αναγκάζεται να δανειστεί. Η προοπτική τρόμαξε τις αγορές. Μέχρι το πρωί της Τετάρτης τα 30ετή ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου, για παράδειγμα, είχαν υποχωρήσει πάνω από 20% σε αξία εν συγκρίσει με την Παρασκευή.
Η απάντηση της BoE σε αυτό που αποκάλεσε «δυσλειτουργία» στις αγορές είναι επομένως λογική και αποτελεσματική, εφόσον οι αποδόσεις των ομολόγων αποκλιμακώθηκαν μετά την ανακοίνωσή της. Αλλά έχει ένα κόστος. Υπάρχει σαφής κίνδυνος η τράπεζα να δώσει την εντύπωση πως επιχορηγεί την κυβέρνηση της οποίας οι παράξενες πολιτικές δημιούργησαν την αναταραχή.
Πηγή: kathimerini.gr / REUTERS BREAKINGVIEWS