Στουρνάρας: Κίνδυνος μεγάλου «σοκ ζήτησης» από τους δασμούς.

*του Olaf Storbeck

Οι σαρωτικοί δασμοί του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν ένα τεράστιο «αρνητικό σοκ ζήτησης» στην ευρωζώνη, δηλώνει ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς η ΕΚΤ σταθμίζει ποια απόφαση θα λάβει για τα επιτόκια αργότερα αυτό τον μήνα.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιεί πως ο επαπειλούμενος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος είναι πιθανόν να επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. «Μια αξιοσημείωτη δυσμενής επίπτωση στην ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ πιο αδύναμη από το αναμενόμενο δραστηριότητα, παρασύροντας τον πληθωρισμό χαμηλότερα των στόχων μας», είπε.
Ένα από τα μακροβιότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας, προειδοποιεί πως η ευρωζώνη έρχεται αντιμέτωπη με το σοκ σε μια περίοδο που η προοπτική για την ανάπτυξη ήταν ήδη «μέτρια» και ο πληθωρισμός όδευε προς την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου της ΕΚΤ για 2%. Η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει την επόμενη απόφασή της για τα επιτόκια στις 17 Απριλίου.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Ουάσιγκτον θα επιβάλει δασμό 20% στις περισσότερες εισαγωγές από την ΕΕ.
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη ενιαία εξαγωγική αγορά για τα ευρωπαϊκά προϊόντα, αντιπροσωπεύοντας κοντά στο 21% των συνολικών εξαγωγών του μπλοκ το 2024. Αν και οι δασμοί πιθανότατα θα περιορίσουν τη ζήτηση στις ΗΠΑ, οι οικονομολόγοι ανησυχούν επίσης πως οι ακόμα υψηλότεροι δασμοί κατά της Κίνας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναδρομολόγηση των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό.
Ενόψει της ανακοίνωσης των δασμών του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε δώσει σήμα για μια πιθανή παύση στις μειώσεις επιτοκίων, καθώς υιοθέτησε μια πιο επιθετική φρασεολογία μετά τη μείωση του κόστους δανεισμού για έκτη φορά από τα μέσα του 2024 στο 2,5% τον περασμένο μήνα.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε τον Μάρτιο πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μπορούσε να αυξηθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε έναν εμπορικό πόλεμο λόγω των «αντίποινων της ΕΕ και μιας πιο αδύναμης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ».
Ο Στουρνάρας διαφωνεί με αυτή την άποψη, υποστηρίζοντας πως «οι δασμοί οπωσδήποτε είναι ένα αποπληθωριστικό μέτρο» για την ευρωζώνη. Τόνισε ότι τα βήματα προστατευτισμού των ΗΠΑ είναι «χειρότερα από το αναμενόμενο» και πως δημιουργούν έναν «πρωτοφανή» βαθμό «παγκόσμιας αβεβαιότητας πολιτικής» που επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα.
Αναλυτές και επενδυτές λένε πως οι ανακοινώσεις του Τραμπ για τους δασμούς έχουν αυξήσει την πιθανότητα μιας ακόμα μείωσης κατά 0,25 μ.β. αργότερα αυτόν τον μήνα. Η JPMorgan, που προηγουμένως περίμενε την ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2,5% τον Απρίλιο, την Παρασκευή άλλαξε γνώμη και τώρα προβλέπει μια ακόμα μείωση 0,25 μ.β., την οποία θα ακολουθήσουν άλλες δυο τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs επίσης δήλωσαν την Παρασκευή πως είναι «τώρα πολύ πιθανό» να υπάρξει μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο.
Ερωτηθείς αν η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή για να δικαιολογήσει μια μείωση επιτοκίων κατά 50 μ.β., ο Στουρνάρας αρνήθηκε να σχολιάσει.
Αν και είναι δύσκολο να «εκτιμηθεί με ακρίβεια η επίπτωση των δασμών», ο αρνητικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη της ευρωζώνης «θα μπορούσε να είναι από 0,5 έως 1 ποσοστιαία μονάδα», προειδοποίησε. Η ΕΚΤ υποβάθμισε τον Μάρτιο την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2025 στην ευρωζώνη στο μόλις 0,9%.
Πηγή : euro2day.gr / ft.com