Η βαριά κληρονομιά του Μάριο Ντράγκι.

LISA JUCCA / REUTERS BREAKINGVIEWS

O Iταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει κληρονομήσει αρκετά προβλήματα από τον προκάτοχό του. Μέσα σε αυτά που οφείλει να κάνει είναι να πωλήσει την προβληματική τράπεζα Banca Monte dei Paschi di Siena, να αναστήσει ακόμα μια φορά τη χειμαζόμενη αεροπορική εταιρεία Alitalia, να κατασκευάσει ένα εκτεταμένο ευρυζωνικό δίκτυο υπηρεσιών και να θέσει τέλος σε μια δριμεία διαμάχη για τους αυτοκινητοδρόμους. Κι ενώ ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επικεντρώνεται στα προγράμματα εμβολιασμών και στην οικονομική ανάκαμψη, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν ότι αυτά τα δευτερεύοντα ζητήματα θα μείνουν πίσω. Ορισμένα είχαν θεωρηθεί υψίστης προτεραιότητος από τον τέως πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ενίσχυσε τον ρόλο του κράτους στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η Ρώμη επί δύο χρόνια προσπαθούσε να αφαιρέσει από τη δυναστεία των Μπένετον, που εκτείνεται από την παραγωγή πουλόβερ μέχρι τα έργα υποδομής, την εταιρεία διαχείρισης διοδίων Autostrade per l’ Italia (ASPI), μια μονάδα της Atlantia, ως αντίποινα για την τραγική κατάρρευση γέφυρας. Ο Τζουζέπε Κόντε προέβλεψε 3 δισ. ευρώ για να εθνικοποιήσει εκ νέου την Alitalia αντί να την πωλήσει.

Και η κυβέρνησή του ενθέρμως υποστήριξε τη συγχώνευση του κρατικού ομίλου διαχείρισης δικτύων Open Fiber με το δίκτυο του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Telecom Italia. Επίσης, προσπάθησε ανεπιτυχώς να διαδραματίσει ρόλο «προξενήτρας» για τη διασωθείσα Monte dei Paschi, η οποία το 2020 είχε ζημίες 1,69 δισ. ευρώ και για να μπορέσει να καλύψει τις κεφαλαιακές ελλείψεις της ίσως χρειαστεί άνω των 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον. Ο Μάριο Ντράγκι δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τον πολύτιμο χρόνο του ή τα κρατικά κεφάλαια για την επίτευξη αόριστων επιχειρηματικών στόχων. Εχοντας στην καλύτερη περίπτωση δύο χρόνια μπροστά του, βιάζεται να αφήσει μια θετική παρακαταθήκη. Στις πρώτες εβδομάδες ανάληψης καθηκόντων εστίασε πλήρως στο να αναζωογονήσει το καθηλωμένο πρόγραμμα εμβολιασμών και ανέθεσε σε στρατηγό τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πιθανώς να ασχοληθεί τον Απρίλιο με τον σχεδιασμό της διάθεσης των 209 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να ορθοποδήσει η χώρα από την ασθένεια. Και ίσως οι επενδυτές του δημοσίου σε εταιρείες με κρατικές διασυνδέσεις να ήλπιζαν για ταχεία λύση στα χρονίζοντα προβλήματα ή για δραστικές αλλαγές – μάλλον θα απογοητευτούν. Ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα προς διευθέτηση: η πώληση της ASPI σε κοινοπραξία υπό κρατικό έλεγχο είναι η πιθανότερη επιλογή αφότου η οικογένεια Μπένετον στην ουσία τορπίλισε ένα εναλλακτικό σχέδιο αυτονόμησης. Χάρη στο εκτόπισμά του στη διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή, ο Μάριο Ντράγκι έχει περισσότερες πιθανότητες από τον Τζουζέπε Κόντε να ζητήσει και να λάβει από την Ε.Ε. περισσότερη πίστωση χρόνου για να ασχοληθεί με την τράπεζα MPS και την Alitalia.

Πηγή: kathimerini.gr / reuters.com