KARIN STROHECKER, SUJATA RAO, ELIZABETH HOWCROFT / REUTERS BREAKINGVIEWS.
Πέρασαν τέσσερα χρόνια που ακουγόταν το σύνθημα «Η Αμερική πρώτα». Και τώρα ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, που αναζητούν τους μεγάλους νικητές μετά τις προεδρικές εκλογές, είναι βέβαιοι, χωρίς να το διατυμπανίζουν κιόλας, ότι ήλθε πλέον η ώρα και για τον υπόλοιπο κόσμο να ωφεληθεί. Ορισμένες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ως πιθανό νικητή τον Τζο Μπάιντεν, παρακινούν τους επενδυτές να στραφούν σε περιουσιακά στοιχεία εκτός ΗΠΑ, όπως οι αναδυόμενες αγορές ή οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων – αυτά θεωρείται πως θα ωφεληθούν, εάν οι Δημοκρατικοί αναλάβουν την προεδρία, αλλά όχι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, βοηθούμενη από δημοσιονομικά μέτρα και σε συνδυασμό με φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις –πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβει ο Τζο Μπάιντεν–, θα ωθήσει τα επενδυτικά κεφάλαια εκτός του δείκτη S&P 500 προς άλλες αγορές, ειδικά εάν το εμβόλιο του κορωνοϊού καταστεί διαθέσιμο στις αρχές του 2021.
Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν θα ακολουθήσει, όπως αναμένεται, πιο προβλέψιμη εμπορική και εξωτερική πολιτική, οπότε οι αναλυτές εκτιμούν πως θα υπάρξει εξασθένηση του δολαρίου. Κι αυτό είναι ένα στοιχείο που και πάλι λειτουργεί υπέρ των αναδυόμενων αγορών. Κατά τον Βαλεντίν βαν Νιουβενχούιζεν, διευθυντή επενδύσεων στον οίκο διαχείρισης επενδύσεων NN IP, «οι δεσμοί ΗΠΑ και Κίνας διαδραματίζουν μείζονα ρόλο στις αγορές και εκτιμούμε πως ο Μπάιντεν δεν θα οξύνει το ήδη τεταμένο κλίμα, χωρίς, βέβαια, να οπισθοχωρήσει».
Και προσθέτει: «Περιμένω τις διμερείς σχέσεις να σταθεροποιηθούν και όχι να επιδεινωθούν, όπερ και θα ωφελήσει την αγορά και θα δώσει κάποια περιθώρια στις υπόλοιπες χώρες». Πολλοί συναλλασσόμενοι στις αγορές προτιμούν τις ευρωπαϊκές εταιρείες που αποδίδουν σε μια ακμάζουσα οικονομία και ωφελούνται όταν ενισχύονται οι ομολογιακές αποδόσεις. Τέτοιες, οι επονομαζόμενες «κυκλικές», είναι όσες ανήκουν στον τραπεζικό κλάδο, τον κλάδο του αυτοκινήτου και του πετρελαίου, ενώ συνήθως, όταν σημειώνεται άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων, ξεπερνούν σε κέρδη τις μετοχές των εταιρειών, που ονομάζονται «μετοχές ανάπτυξης».
Πρόκειται για εταιρείες με ταμειακές ροές και έσοδα που ξεπερνούν τον μέσο όρο του κλάδου και κυριαρχούν στις αμερικανικές αγορές, όπως είναι, λόγου χάριν, οι όμιλοι υψηλής τεχνολογίας.
Εν τω μεταξύ, όπως προσθέτει ο κ. Βαν Νιουβενχούιζεν, «μια νίκη Μπάιντεν ίσως να αλλάξει και τους όρους του παιχνιδιού με την Ευρώπη τόσο σε επίπεδο γεωπολιτικό όσο και ασφαλείας, ενώ θα λειτουργήσει ευεργετικά για τις εξαγωγικές εταιρείες από την Ιταλία μέχρι τη Γαλλία και τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας».
Βέβαια, δεν παύει να υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των εκλογών, διότι όσο πλησιάζει η ημερομηνία, οι δημοσκοπήσεις ενδεχομένως να δείξουν άλλες τάσεις. Ο διευθυντής επενδύσεων στον οίκο Stanhope Capital, Τζόναθαν Μπελ, αυξάνει την έκθεσή του στα περιουσιακά στοιχεία της νοτιοανατολικής Ασίας. Αναγνωρίζει πως ενώ μια νίκη Μπάιντεν θα αποδειχθεί θετική, οι προαναφερθείσες αγορές είναι αρκετά ανθεκτικές να αντιμετωπίσουν και μια απρόσμενη επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ. Πάντως, οι πολιτικές του τελευταίου για την «Αμερική πρώτα» θεωρούνται συχνά υπεύθυνες για τη δραστική μείωση των αμερικανικών επενδύσεων εκτός συνόρων. Το υπουργείο Εμπορίου αναφέρει ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις των ΗΠΑ αυξήθηκαν σχεδόν 94 δισ. δολάρια πέρυσι, δηλαδή λιγότερο από το μισό της αύξησης του 2015. Οι καθαρές ροές προς την Ευρώπη ανήλθαν μόλις στα 8,3 δισ. δολάρια εν συγκρίσει με τα 152 δισ. δολάρια του 2015, βάσει των στατιστικών του υπουργείου.
Πηγή: kathimerini.gr